Čo je to čaj ?
Táto otázka môže vyzerať veľmi jednoducho, avšak odpoveď tak jednoduchá byť nemusí. Človek ktorý sa hlbšie nezaoberá čajovou tématikou môže povedať, že slovo čaj pomenúva horúci nápoj pripravený prakticky z čohokoľvek. Na jednej strane sa dá povedať že je to pravda, avšak na strane druhej, ak chceme túto otázku správne zodpovedať z historického a aj botanického hľadiska musíme odpovedať záporne.
Skutočný čaj z lat. camellia sinensis má dlhú historiu. Pravý čaj bol podľa legendy objavený v roku 2737 p.n.l v Číne, kedy čínsky vládca Šen Nung oddychoval v svojej záhrade pod čajovníkom, z ktorého mu padli do vriacej vody čajové lístky ktoré začali krásne voňať. Napil sa z neho a pocítil osvieženie.
Prvé hmatateľné písomné zmienky sa datujú k roku 420 p.nl. kedy Budhistický Mnísi v kláštoroch používali túto bylinu pri meditácii, pestovali ju a venovali jej dôkladnú starostlivosť.
Ľudia si prisvojili používať slovo čaj pri všetkom čo zalejú vriacou vodou, avšak ak chceme byť korektní a uvádzať veci na správnu mieru, musíme tento jednoduchý pohľad vyvrátiť.
Čaj v pravom zmysle slova musí pochádzať z rastliny čajovníka z lat. camellia sinensis var. sinensis alebo z camellia sinensis var. assamicaa.
Rastlina ktorá zmenila svet.
Na celom svete sa konzumujú rôzne druhy tejto rastliny s rozličnou chuťou a farbou, ale všetky pochádzajú z vždy krásnej zelenej rastliny - camellia sinensis.
Na svete existujú dve hlavné odrody čajovníka.
Camelia sinensis var. Sinensis
Camelia sinensis var. Assamica
Camelia Sinensis var. Sinensis
Táto odroda produkuje rôzne škály chutí a vôní, od jednoduchých až po plne sýte. Rastlina sa vyznačuje menšími listami, dorastá do výšky maximálne 6 m a darí sa jej predovšetkým v chladnejších hmlistých podmienkach vysoko v horách vo východnej Ázii
(Taiwan, Japonsko)
Camelia Sinensis var. Assamica
Na druhej strane odroda Assamica sa vyznačuje listami ktoré sú väčšie a dokážu dosiahnuť až 20 cm. Celková výška rastliny vás taktiež prekvapí, dokáže sa vytiahnuť až do 15 m. Darí sa jej predovšetkým v tropickom prostredí ktoré je napr. na Srí Lanke, Keni, Indii.
Chuť a vôňa sa nesie od jemnej trávnatej až po sviežu vyzretú.
Vďaka ľudskej vynaliezavosti máme v dnešnej dobe viac ako 500 hybridov ktoré boli zámerne vyšľachtené kvôli získaniu nových špecifických chutí.
zn. Michal