Prečo by ste si mali zamilovať pitie čaju?
Prinášame 8 dôvodov
Rituál pitia čaju funguje v mnohých krajinách a prináša so sebou mnohé benefity.
Pitie čaju sa nám na Slovensku spája najmä s obdobím skracujúcich dní a uzimených večerov. Poznáme ale 5 dôvodov, prečo by ste mali piť čaj pravidelne – a to aj každý deň.
Odhaduje sa, že vo svete sa denne vypije viac ako tri miliardy šálok čaju. Popularita čaju pritom stále rastie a spája sa s mnohými benefitmi.
Ideálnu klímu na pestovanie čaju majú aj vybrané časti Srí Lanky, kde sa produkuje mimoriadne kvalitný a [FM1] chutný čaj. Prečítajte si o dokázaných benefitoch:
Štúdie dokazujú, že pitie čaju môže zvýšiť výdaj kalórií a zároveň znížiť telesný tuk. Ak budete denne konzumovať niekoľko šálok sypaného čaju počas niekoľkých mesiacov, váš telesný tuk sa môže znížiť a rovnako na tom môže byť aj vaša telesná hmotnosť.
Vo východnej Ázii má pitie zeleného čaju pre zdravie dlhú tradíciu. Tam už dávno veria tomu, že čaj vám pomôže udržať si kilogramy. Okrem toho ide o príjemný rituál, ktorý však spájajú s pitím kvalitného čaju – ideálne, ktorý je ručne zbieraný, kedy sú pozbierané iba najkvalitnejšie lístky.
V rámci štúdie, do ktorej sa zapojili desiatky tisíc ľudí, vyplýva, že pravidelná konzumácia čaju znižuje riziko úmrtia na srdcové choroby, mŕtvicu a niektoré druhy rakoviny.
Pili päť alebo viac šálok čaju denne, čím bolo znížené riziko kardiovaskulárnej smrti o skoro 16 percent v porovnaní s tými, ktorí vypili menej ako jednu šálku denne. Vysvetlenie je jednoduché – pitie kvalitného čaju prináša ochranný účinok. Najviac výhod sa prejavilo u ľudí, ktorí vypili viacero šálok denne.
Pitie čaju môže znížiť riziko aj riziko Alzheimerovej choroby či a iných chorôb. Pitie zeleného a čierneho čaju zlepšuje kognitívne schopnosti u ľudí, ktorí trpia demenciou a Alzheimerovou chorobou. Môže zlepšiť aj pamäť a pozornosť. Pomáha najmä prítomnosť kofeínu v čaji, čo má vplyv na pamäť a koncentráciu.
Zápal súvisí s mnohými problémami v našom tele. Látky v sypanom čaji sú pritom silnými bojovníkmi proti zápalom. V čaji sa dá nájsť až stonásobne silnejšia antioxidačná sila v porovnaním s vitamínom C. Môže byť prospešný aj pre ľudí so zápalovým ochorením čriev, ako aj s inými zápalovými chorobami.
Kým sladké limonády a džúsy nie sú pre vaše ústa vhodné a je vhodné si po nich vypláchnuť ústa, o čaji to neplatí. Obsahuje totiž fluorid a môže znížiť počas baktérií v ústach. Znižuje sa tak riziko paradentózy a aj rakoviny ústnej dutiny. Takže pri pití čaju môžete stále mať dobrý pocit aj vo vašich ústach.
Dlhodobo sa hovorilo o tom, že čaj podporuje dehydratáciu tým, že pôsobí ako diuretikum a spôsobuje stratu tekutín v tele. Nie je to však pravda. Viacero šálok čaju denne je rovnako hydratačných ako rovnaké množstvo vody. Pokojne si môžete čaj vychutnať studený alebo horúci.
zn. SRI LAN TEA